A vízmentesség (Water Resistance) kérdése mindig is nagy jelentőséggel bírt, mivel a nemzetközi jelzések elég félreérthetőek, ezért megpróbálunk néhány hasznos gondolatot megosztani Önökkel, kedves olvasókkal:

Vízállóság

Vízálló egy óra, ha annak tokja, koronája és üvege úgy vannak gyártva, hogy az óra szerkezetet megvédje a kívülről érkező anyagoktól, mint pl víz, levegő, por, illó anyagok. A vízálló óra házba épített óramű ezáltal védett a külső hatások ellen, pl. korrózió, por súrlódása miatti kopás. Az olaj stabil marad és nem lesz savak, illóanyagok, por, stb. miatt idő előtt lebontva.

Az első osztályú anyagok használata ellenére és a legmodernebb gyártási technológiák mellett gyakran nem lehetséges az órát víz behatolása ellen megvédeni. Ennek oka lehet az exkluzív forma, a lapos felépítés és az ár-teljesítmény arány. Az órák különböző darabokból vannak gyártva (üveg, tok, hátlap), melyek más-más anyagokból készülnek, emiatt nehezebb elérni az optimális tömítést.

Szinte minden óragyártó garantálja, hogy az órája vízálló, ha az óra mint vízálló (water resistant 100m vagy több felirattal -a hát- vagy a számlapon) deklarált. Ha egy óra csak mint “water resistant“, “water resist” vagy “water protected” deklarált, akkor az óra csak napi átlagos viselésre alkalmas (vízcsepp vagy eső ellen). Ebben az esetben nincsen garancia az esetleges víz okozta károkra.

swiss_logo

Attól függően, hogy az óra hát- vagy számlapján milyen deklaráció van, a tok vízállósága az alábbi kategóriákba sorolható (NIHS 91-10, ISO 2281 vagy DIN 8310):

Nincs deklaráció az óra szám/hátlapon (nem vízmentes)

» az ilyen órát a környezeti hatások ellen védeni kell!

WATER RESIST (vízálló) *

» ez az óra csak vízcseppek ellen védett

WATER RESISTANT 30M vagy 3 ATM (vízálló 30m) *

» az óra viselése megengedett pl. autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 50M vagy 5 ATM (vízálló 50m) *

» az óra viselése megengedett úszásnál, autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 100M vagyr 10 ATM (vízálló 100m)

» az óra viselése megengedett vizisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 200M vagy 20 ATM (vízálló 200m)

» az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palack nélkül), vizisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 300M vagy 30 ATM (vízálló 300m)

» az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palackkal),  vizisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

* ez az óra csak az általános hétköznapi használatra alkalmas, és nem használható olyan körülmények között, ahol a víznyomás és hőmérséklet gyakran és nagy mértékben változik

swiss_logo

Alapszabályok a vízálló óra ápolásához

– óvja óráját ütéstől, leeséstől, por és nedvesség behatolása ellen. Kerülje a nagy hőmérsékleti változásokat, mint szauna, mosogató vagy kézmosás nagyon meleg vagy hideg vízben.

– ha óra nedves vagy piszkos, elegendő ezt egy lágy kendővel letörölni. Az elkerülhetetlenül meglévő izzadság-, piszok-, víz- és zsírnyomok károsíthatják a tok anyagát hosszútávon

– Vigye az óráját legalább 1x évenként a hivatalos szervizbe-. Ha az órát ki kellett nyitni, akkor vízállóságra is ellenőriztesse.

– soha ne használjon tisztítószert az óra ápolására, mert ezek az anyagok az aranyozást, műanyagokat, lakkozást és tömítéseket karosíthatják.

– ha Önnek búvárórája van és vízállóságra ellenőriztette, tanácsos a tengervízi használat után édesvízzel leöblíteni. Ne nyúljon a koronához, amíg a vízben van!

– soha ne próbálja a házat kinyitni, vagy a hátlapot lecsavarni! Ilyen esetben minden óragyártó elutasít mindenfajta garanciális követelést! .

Hogyan lesz egy óra vízálló?

A gyár mindent elkövet, hogy meggátolja a víz, vagy a levegő bekerülését a házba. Például: monoblokk ház, melynél a hátlap és a középső rész egyben van (Monocoque). Más vízálló óráknál a hátlap csavarozott és a vízállóságot egy tömítéssel érik el. Az üveg a középső részre lesz nyomva. Az olcsóbb műanyag órák a kompakt műanyag ház által jó vízállóságúak. A korona tömítése egy külön dolog, és ez a pontos tömítéssel és a korona tokközéphez való egzakt passzolásával érhető el. A búváróráknak csavarozott koronájuk van, és emellett extra vastag fémgyűrűs üvegük.

Ha egy óra eredetileg nem volt vízálló, akkor utólag sok esetben nem lehet vízállóvá tenni.

Órák csavarozott koronával

Ha a korona menettel van a házzal összekötve, akkor beszélünk csavarozott koronáról. Ez a megoldás hasonlít a csavarozott hátlaphoz, azzal a különbséggel, hogy egy gumírozott koronatömítéssel van ellátva. A csavarozott koronás órák csak akkor vízmentesek, ha a korona szilárdan be van tekerve. (a mutató állítás után a koronát be kell nyomni a ház irányába és egyidejűleg becsavarni)

A vízkárosodások elkerülése – vízállóság ellenőrzése

Az órák vízállósága nem maradandó tulajdonság. Az üveg, a korona és a tömítések idővel öregszenek, elhasználódnak . A kondenzvíz az üveg alatt egy látható jel arra, hogy nedvesség hatolt az óra belsejébe. Gyakran elég egy ütés, pl. a koronánál, és a ház továbbá nem vízálló, mert egy mikronyílás keletkezett, melyen keresztül a nedvesség szabad utat talált az óra belső részébe.

Csakis az óra rendszeres szervizelése és a gondos ápolás a biztosíték a vízállóság megtartására.

Ellenőriztesse óráját a mindenkori uszodai/búvarszezon kezdetekor szervizünkben! Ezzel drága javítási költségeket spórolhat meg.

Ügyeljen arra, hogy a vízálló óránál szakavatott személyzet végezze el a szervizt, mert egy óragyártó sem vállal felelősséget a garanciát illetően, ha a használati utasítás az elemcserét és a szervizinstrukciókat illetően nem lett betartva.

Éppen ezért is csak olyan órás üzletet bízzon meg órája szervizelésével, mely a kellő szakértelemmel bír. Amennyiben elemcsere történt egy vízálló quartz óránál, végeztessen el vízállósági tesztet!

A kondenzáció

  • A szobahőmérséklet mindig tartalmaz bizonyos mennyiségű nedvességet, mely Hygrometerrel kimutatható. Ha az óra egy térben lesz lezárva, mely X mennyiségű nedvességet tartalmaz, az óra belseje minden esetben bizonyos mennyiségű levegőt a benne lévő nedvességgel együtt tartalmaz. Mivel csak ez csak kevés ezrelék gramm vizet tartalmaz, ezért ez nem ad okot aggodalomra.
  • A levegő nedvességtartalma korlátozott a levegő által abszorbeált tömeggel, mely a hőmérséklettől függően erősen változik. Az ún. “nedvességmaximumnál” a levegő telített.
  • Ha ez a maximum túl lesz lépve, a túlsúlyban lévő víz harmatcsepp formájában a leghűvösebb helyeken csapódik ki (üveg és hátlap). Ez a “harmat” nem más mint a kondenzált “pára”.
  • A szintetikus üveg töretlen és hydroszkopikus, ami azt jelenti, hogy képes a vizet abszorbeálni. 8-tól 14 nap alatt normális hőmérséklet mellett képes a 3. pont alatt leírt pára “elillanni”. Ezáltal létrejön egy egyensúly az órán kívül és az óra belsejében lévő nedvességtartalom között.
  • Éppen ezért is nincs semmi értelme annak, ha az órát egy teljesen száraz atmoszférában zárjuk le, mivel egy hét alatt az óra belsejében lévő levegő pont annyi nedvességet fog tartalmazni, mint a az órán kívüli levegő.

Ha egy vízálló órát erősen lehűtenek, az óra belsejében lévő nedvesség, kondenzált nagyon finom “köd” formájában megjelenik a leghidegebb részeken (üveg és hátlap). Ez a finom “köd”, mely mint egy fátyol a üveg alatt marad, nem káros a szerkezetre, amennyiben az óra nem túl sokáig lett a hidegnek kitéve vagy nem egy gyorsan változó intervallumoknak lett kitéve (meleg-hideg-meleg-hideg). Ez a pára gyorsan elpárolog, ha az óra megint a normális hőmérsékleti viszonyok mellet van viselve.

Ugyanez a folyamat az óránál, mely valamilyen okból kifolyólag nem tökéletesen vízálló egy teljesen más aspektust mutat: A vízzel való kontaktusnál vagy ha az óra viselője erősen izzad, kis mennyiségű víz kerülhet a házba. Idővel a bent lévő víz pára formájában az üveg belső részén kondenzálódik le. Ez a pára lecsapódhat a szerkezetre is vagy a hátlap belsejére. Ha a pára kis vízcsepp formájában válik láthatóvá, akkor az óra bizonyosan nem hermetikus. Ez a páralecsapódás sokkal erősebb, mint a fent említett formájában és sokkal intenzívebb. Ezért tanácsolt a lehető leggyorsabban az órát szakszervizbe vinni és javításra leadni.